Je priprava hrane za psa res tako kompleksna, da se je lahko lotijo samo tisti, ki imajo primerno izobrazbo? Nikakor. Res pa je, da se moramo informirati o osnovnih pasjih potrebah, predvsem zaradi tega, da ne bi delali tipičnih napak: ponujali napačnih kosti, se izogibali določenim delom plena – živali, ker menimo, da so to slabi kosi ali pa pretiravali z organi, ker so poceni. Ker obstaja kar nekaj teorij hranjenja, ki so nastale kot odgovor drugana drugo (RMB, BARF, Plenski model…) smo se na začetku spoznali z osnovnimi izhodišči, zaradi česar je veliko lažje razumeti, zakaj eni pravijo tako, drugi drugače, razblinili mite okoli količine hrane in razmerij med posameznimi sestavinami (surove mesnate kosti, organi, vlaknine …).
Ker sem tokrat poleg Mojce Cerovšek tudi sama sedela za mizo, je bilo praktično nemogoče, da bi bila hkrati tudi v vlogi fotografinje. Drugi del delavnice, kjer je Mojca predstavila anatomijo psa, prebavo, presnovo in potencialne okužbe, pa je bil tako zanimiv, da sem na fotografiranje čisto pozabila.
Mojca je zbrane podučila, da se prebava hrane pravzaprav začne že v pasjem gobčku, sledila je predstavitev prebavil in njihovih funkcij pri prebavi hrane, največ časa pa smo seveda posvetili želodcu in črevesu. Mojca je delavnico zaključila s predstavitvijo potencialnih okužb pri hranjenju s surovim mesom in spet smo ugotovili, da je panika, ustvarjena okoli okužb bistveno pretirana od realnega stanja.
Kaj pa o delavnici menijo nekatere izmed udeleženk?
Zelo dobro bi bilo, da bi vsak lastnik psa “štartal” s tem znanjem in nasveti, saj se bi potem lažje odločil, kaj bo dal psu v skledo.
– MojcaOdlično je bilo! Končno mi je jasno, kako naj med seboj kombiniram sestavine, predvsem pa me ni več strah, da bi prišlo do pomanjkanja!
– Tina
Delavnica je bila jasa, razumljiva in pomirjujoča, želim si več takih dogodkov!
– Kaja
Te obvestim o naslednjem terminu?
Delavnica je bila polno zasedena, vse udeležence sem tudi pogostila z zdravimi in manj zdravimi piškoti, sokom in vodo, tako da nihče ni domov odšel lačen ali žejen. Tri ure so le tri ure 🙂 Zaradi velikega zanimanja, bo delavnica še na sporedu.
DELAVNICA: Popoln obrok
… je spet na sporedu 🙂 Več informacij in prijava >>>
Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>
Dodaj odgovor