Prejšnji teden se je v najlepšem delu Ljubljane (torej že vemo, da je to v Šentvidu 🙂 ) odprla Pasja kuhna, trgovina s kuhano hrano za pse. V njej bo kuhalnice vihtela Mojca Pav, ki je prve lačne pse že postregla. Tudi največji izbirčneži so sklede že polizali do konca, kar pa zame sploh ni presenečenje: večkrat sem pri Mojci obedovala in njene večerje so za čisto desetko, za pse pa se še toliko bolj potrudi! Ja, tudi to lahko potrdim iz prve roke 🙂 Prav zato se mi zdi nujno, da spoznaš Mojco ter njeno Pasjo kuhno in čim prej prideš kaj naokoli!
Mojca, čestitke! Slišala sem, da so prvi odzivi na Pasjo kuhno čisto nori! Povej mi, od kod ideja za trgovino s kuhano hrano za pse?
Enostavno. Celotna ideja izhaja iz tega, da tudi sama hranim svoje pse s kuhano hrano, ker jim surova ne diši najbolj. In verjamem, da nisem edina! Od vedno sem si želela delati s psi in za pse, poleg tega pa tudi rada kuham za pse in jim pripravljam obroke, tako da je nekega dne padla ideja, da bi kuhala še za druge. Tako je začela nastajati Pasja kuhna.
Pasja kuhna je tako namenjena je čisto vsem psom in njihovim vodnikom, ki želijo, da psi jedo svežo in kakovostno hrano, predvsem pa takim, ki jim vsakodnevne obveznosti ne omogočajo, da bi kuhane obroke za psa pripravljali vsak dan sproti. Še posebej bodo zadovoljni vodniki alergičnih psov, ki morajo toliko bolj paziti, kaj daj svojim psom za jesti, saj bodo v široki ponudbi gotovo našli tudi kaj primernega za svojega kužka.
Kako pa so sestavljeni obroki?
Vsak obrok je sestavljen iz 70 % mesa, 20 % OH-jev in 10 % zelenjave, organi so na voljo posebej. Vsi obroki v Pasji kuhni so uravnoteženi, okusi pa so različni; od govedine do konja, perutnina (lahka in bolj kalorična varianta) ter divjačina, riba. Meso je potem mešano z različnimi kašami, tudi z rižem, in z zelenjavo. Je pa vsak obrok sestavljen iz ene vrste mesa in enega vira ogljikovih hidratov in zelenjave.
Potem so tukaj še različne juhice, za vse pse, ki premalo pijejo ali pa potrebujejo dodatno vzpodbudo pri hranjenju.
Naj še povem, da so vsi obroki v Pasji kuhni kuhani, ampak v trgovini so na voljo v zamrznjeni obliki. Če bi bila hrana sveža, torej ne zamrznjena, bi se morala porabiti v roku 48 ur, tako pa imajo obroki rok trajanja 7 mesecev. Po odprtju pa je treba obrok porabiti v roku 24 ur.
Mojca: “Res je, obroki niso “popolni”, ampak tudi mi ne jemo vsak dan “popolno”, jemo pa uravnoteženo.In to je glavna ideja, ki me žene naprej tudi v Pasji kuhni, da so obroki uravnoteženi, z mešanjem različnih uravnoteženih obrokov pa na dolgi rok dosežemo popolnost.”
Na podlagi česa pa oblikuješ obroke? Od kod ideje za kombinacije?
Med drugim sem bila tudi na tvoji delavnici, ki mi je zelo pomagala 🙂 Tudi če smo tam govorili pretežno o surovi hrani, sem jaz to prenesla na svoj princip, torej na kuhano varianto. Poleg tega sem v zadnjem letu nabrala različno literaturo in tako iskala različne ideje, s katerimi se trudim pokriti najširše potrebe različnih psov.
Glede na to, da zdaj že kar nekaj časa nisva kofetkali na tvojem vrtu, ker je bil zadnji mesec zate čisto nor … povej mi, kaj je bil največji izziv pri vzpostavitvi trgovine in proizvodnje?
To napiši z veliko: BIROKRACIJA! Samo to! Res sem se potrudila, da je vse vzpostavljeno po pravilih, od HACAP-a do shranjevanja živil pred in po obdelavi, da je embalaža prilagojena varnosti živila in zdravju potrošnika. Vsak obrok je recimo pakiran v zip vrečko, ki je prilagojena shranjevanju v hladilniku in praktična za odmerjanje, pa še bi lahko naštevala!
Skratka, res je, bil je velik izziv, ampak mi ni žal, ker so prvi odzivi pasjih preizkuševalcev nad pričakovanji. Tudi sicer se ne bi počutila OK, če ne bi bilo vse po pravilih. Tako da ja, bilo je naporno, ampak zdaj sem srečna in se že veselim dolgih delavnikov, ko bom kuhala za kužke!
Daj mi še za konec povej, kako zgleda tipičen dan pasje kuharice, če ti lahko tako rečem?
Vstanem ob 5. uri zjutraj in začnem kuhat, da je do 12. ure, ko se odpre trgovina, vse pripravljeno. Hrana, ki jo ponujam, je sveže pripravljena, torej ne stoji več mesecev v nekem skladišču, ampak jo pripravljam sproti. Zato je morda res malo več dela, ampak mi ni težko. Ob nedeljah pa me najdete na pasjem poligonu K NOGI DOGI, kjer počivam z mojimi psi.
Mojca, hvala za krasen pogovor in odlične kekse ob kavi! Želim ti veliko uspeha 🙂
Pasja kuhna
Pasja kuhna žal ne obratuje več.
Dodaj odgovor